Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Koks kiezen Kroonkeukens!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!

Alles over het kookeiland

Veel mensen dromen van een keuken met kookeiland. Heeft u voldoende ruimte in huis om dit te realiseren? Dan kunt u uw droom werkelijkheid maken. Welke afmeting moet u aanhouden, hoe deelt u de keuken praktisch in en hoe werkt de afzuiging in een kookeiland? Kroonkeukens vertelt u alles over het kookeiland.

Indeling van een keuken met kookeiland

Kies altijd voor de meest logische indeling en houd er rekening mee dat u zo min mogelijk afstanden hoeft af te leggen in de keuken. Zorg ervoor dat het bestek en servies dicht bij de vaatwasser opgeborgen kunnen worden. Zet de oven in de buurt van de kookplaat. Dit kan eventueel ook tegenover elkaar. Plaats bijvoorbeeld de kookplaat in het kookeiland en de oven tegenover in het ‘vaste deel’ van de keuken.

Houd rekening met de ‘gouden keukendriehoek’: het spoel-, kook- en koelgedeelte moeten zo dicht mogelijk bij elkaar staan, het liefst in een driehoek. U legt namelijk de meeste afstanden af tussen de koelkast, kookplaat en spoelbak/vaatwasser. Kroonkeukens helpt u graag bij het samenstellen van de ideale keukenindeling.

Functionaliteit van het kookeiland

Het is belangrijk om te bedenken wat voor functie het kookeiland gaat krijgen. Gaat u hier uw kookplaat plaatsen, zo ja: dan moet er ook voor afzuiging worden gezorgd. Of kiest u ervoor om het spoelgedeelte in het kookeiland te verwerken. Het is ook mogelijk om het kookeiland als barretje te gebruiken en als extra werkruimte. De keuze die u maakt heeft invloed op waar welke apparatuur en bijbehorende aansluitpunten moeten komen.  

Afmetingen

Bij een kookeiland is het belangrijk om rekening te houden met de volgende afmetingen:

  • Houd minstens 90 centimeter werkoppervlak over.
  • Zorgt dat er minsten 120 centimeter afstand is tussen werkvlakken die tegenover elkaar staan.
  • Functioneert het kookeiland ook als bar, houd dan rekening met 140 centimeter afstand.
  • De breedte van het kookeiland hangt af van het aantal keukenkastjes in het eiland. Wilt u het kookeiland aan beide kanten voorzien van keukenkasten? Dan moet het eiland 130 centimeter diep zijn. Bij ondiepe keukenkasten is de minimale diepte 110 centimeter.

Afzuiging in een kookeiland

Kiest u ervoor om de kookplaat in het kookeiland te plaatsen, dan heeft u een afzuiger nodig. U kunt kiezen voor een afzuigkap aan het plafond. Veel mensen vinden dit niet prettig, omdat het een deel van het zicht blokkeert. Maar er bestaan tegenwoordig mooie afzuigkappen met verlichting die de moeite waard zijn om te plaatsen boven uw kookeiland. Liever geen afzuigkap aan het plafond? Kies dan voor een afzuigsysteem dat verwerkt is in de kookplaat. U lees daar hier meer over.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden? Kom dan langs in onze showroom en laat u inspireren en adviseren. We zien u graag aan de Wieken 2 in Hippolytushoef bij Kroonkeukens!