Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Koks kiezen Kroonkeukens!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!

Koken op gas, keramisch of inductie?

Als het gaat om koken zijn er veel verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor koken op gas of koken op elektra. Bij koken op elektra kunt u vervolgens weer kiezen tussen: keramisch, halogeen of de elektrische kookplaatjes. De meeste mensen kiezen in dat geval voor inductie of keramisch. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen van de verschillende kookmanieren op een rijtje.

Koken op gas

De aanschafkosten van een gasaansluiting zijn vaak lager dan bij keramisch of inductie. Meestal is er al een gasaansluiting in een huishouden en fornuizen hoeven niet duur te zijn. Koken op gas is echter wel duurder in energieverbruik, vanwege de hete lucht die naast de pan verdwijnt in de afzuiger. Dit bedraagt 50% van de totale energie. Door de warme lucht die verdwijnt naast de pan duurt het koken zelf ook nog eens langer. Daarnaast is het schoonhouden van een fornuis echt een klus, door alle uitstekende delen.

Keramisch koken

Bij keramisch koken zitten er onder de keramische plaat metalen spiralen die door elektriciteit verwarmt worden. De aanschafkosten zijn het duurst door de aparte groepen die in de meterkast aangebracht moet worden. Daarnaast zullen er pannen aangeschaft moeten worden waarvan de bodem volledig vlak is. Als pannen op een gasfornuis zijn gebruikt kunnen deze niet meer op een keramische plaat gebruikt worden. Dit komt doordat de onderkant is vervormd, omdat een gasvlam niet overal een gelijke temperatuur heeft. Een keramische plaat zal ook energie verliezen, dit komt doordat de plaat warm blijft als de pan eraf gehaald wordt. Deze plaat is echter wel gemakkelijk schoon te houden doordat deze volledig vlak is.

Koken op inductie

Bij koken op inductie gaat er heel weinig energie verloren, doordat de bodem van de pan wordt verwarmd in plaats van de plaat waar deze op staat. Het rendement bij inductie is ongeveer 80-90%. Dit betekent dat er maximaal 20% van de energie verloren gaat. Zodra de pan van de plaat afgehaald wordt is de inductieplaat afgekoeld en kan deze gemakkelijk schoongemaakt worden. Een nadeel van koken op inductie is dat er een aparte elektriciteitsgroep aangelegd moet worden in de meterkast.
Nog een nadeel is dat er alleen gekookt kan worden met speciale pannen. Zonder deze pannen zal de inductieplaat simpelweg niet werken.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze?
Twijfelt u welke manier van koken het beste aansluit op uw wensen? Loop dan eens binnen in onze showroom aan de Wieken 2 in Hippolytushoef. Wij adviseren u over de diverse manieren van koken en komen er samen met u uit welke manier het beste bij u past. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0227 – 76 00 60 of het contactformulier invullen.