Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Koks kiezen Kroonkeukens!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!

Energie besparen in de keuken

Sommige mensen staan graag in de keuken en besteden daar veel tijd aan het koken, bakken en voorbereiden van maaltijden, snacks of andere lekkernijen. Tijdens het koken verbruiken we energie in de vorm van elektriciteit en gas. Het is mogelijk om meer energie te besparen in de keuken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wij geven tips!

Koken op inductie

Wanneer u kookt op elektriciteit zijn er twee mogelijkheden: koken op een inductieplaat of koken op een keramische kookplaat. Koken met elektriciteit is op jaarbasis een stuk duurder dan koken op gas. Maar omdat het gas langzaamaan gaat verdwijnen in Nederland raden wij aan om te kiezen voor een inductiekookplaat. Deze plaat gebruikt vele malen minder energie dan de keramische kookplaat.

Kookt u wel op een keramische kookplaat? U kunt dan slim gebruik maken van restwarmte. Dit is de hitte die in de kookplaat blijft hangen nadat de kookplaat is uitgezet. U kunt de kookplaat dus eerder uitzetten en gebruik maken van de overgebleven warmte.

De juiste pannen gebruiken

Het is van belang dat u pannen gebruikt die geschikt zijn voor uw kookplaat. Gebruik bijvoorbeeld niet te grote pannen bij kleine hoeveelheden voedsel. Zo verbruikt u minder energie. Gebruik ook altijd de juiste pit bij de formaat pan. Als u een te grote pit gebruikt, gaat er veel warmte verloren.

Doe ook altijd een deksel op de pan als water nog niet kookt. De gerechten worden sneller warm, er gaat geen warmte onnodig verloren en u verbruikt minder energie.

Energie besparen bij het gebruik van de oven

Bij veel gerechten wordt er aangeraden om de oven eerst voor te verwarmen. Dit is lang niet altijd nodig. Zo kunt u pizza’s en afbakbroodjes bijvoorbeeld tijdens het voorverwarmen al in de oven leggen.

Mocht u de keuze hebben, kies dan voor een heteluchtoven. Deze oven heeft een minder hoge temperatuur nodig om tot hetzelfde resultaat te komen dan andere ovens.

Overige tips om zuinig te koken

-          Kies vaker voor de wok. Kleine stukjes vlees en groentes zijn daardoor sneller klaar.

-          Zet de afzuiger niet hoger als dit niet nodig is. Zorg er ook altijd voor dat de filters schoon zijn. Zo wordt de capaciteit optimaal benut.

-          Kies wat vaker voor de magnetron. Wilt u leftovers opwarmen? Doe dit dan in de magnetron, dit is sneller en kost minder energie.

-          Kookt u een gerecht dat een lange kooktijd nodig heeft? U kunt dan kiezen voor een snelkookpan. Dit scheelt veel tijd en energie.

Beschikt u nog niet over de juiste energiezuinige apparaten, zoals de inductiekookplaat of de heteluchtoven? Kom dan eens langs in onze showroom. Voor eventuele vragen of het maken van een afspraak kunt u gebruik maken van het contactformulier of bellen naar 0227 – 76 00 60.