Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Koks kiezen Kroonkeukens!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!

Verschillende soorten kookplaten

Het kan soms best lastig zijn om een keuze te maken voor de juiste kookplaat voor uw keuken. Kiest u voor een oude vertrouwde gaskookplaat of gaat u toch voor de opkomende inductiekookplaat? Wat zijn de mogelijkheden voor uw keuken? Om u verder te helpen hebben wij de 5 verschillende kookplaten voor u op een rij gezet.

Verschillende kookplaten

Vroeger werd er door veel mensen al gekookt op gastoestellen. De laatste 30 jaar zijn er veel nieuwe vormen van kookplaten op de markt gekomen. Tegenwoordig is de diversiteit groot en kunt u de keuze maken tussen verschillende kookplaten: de gaskookplaat, inductiekookplaat, elektrische kookplaat, keramische kookplaat en de halogeen kookplaat. Elke kookplaat heeft zijn eigen voor,- en nadelen.

Gaskookplaat

Koken op een gaskookplaat is nog steeds de meest populaire vorm van koken. Bij veel oudere gastoestellen moest de vlam echt nog worden aangestoken. Tegenwoordig zijn er vrijwel geen toestellen meer te koop waar dit het geval is. Bij nieuwe toestellen is een automatische vonkaansteker de norm geworden.

De voordelen van een gaskookplaat:
- Relatief goedkoop
- Precieze temperatuurregeling
- Geschikt voor elk type pan
- Energiezuinig (gemiddeld 60 kubieke meter gas per jaar)
- Betrouwbaar

Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn razend populair geworden en is na gas de meest gebruikte vorm van koken. Voor inductie koken zijn alleen speciale pannen geschikt. Het systeem werkt op een magnetisch veld en heeft daarom pannen nodig die gemaakt zijn van magnetiseerbaar materiaal. Dit maakt het systeem ook enorm veilig omdat de plaat zelf bijna niet verwarmt.

De voordelen van inductie koken is:
- Makkelijk schoon te maken
- Maaltijden warmen snel op
- Veilig
- Laag energieverbruik vergeleken met elektrische en keramische kookplaten

Elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te houden. Ze vergen wel veel van de elektriciteit en het kan lang duren voordat het eten klaar is. De plaat blijft nog lang na het koken een hoge temperatuur houden. Elektrisch koken wordt vaak gezien als een verouderde manier van koken.

De voordelen van een elektrische kookplaat:
- Goedkoop
- Makkelijk schoon te maken

Keramische kookplaat

Keramische kookplaten zijn makkelijk schoon te houden. Er zijn tegenwoordig niet veel mensen meer die een keramische kookplaat gebruiken omdat er eigenlijk meer nadelen zijn dan voordelen. Het systeem heeft veel tijd nodig om op temperatuur te komen, blijft lang na het koken nog warm en kost erg veel elektriciteit. Ook komt het vaak voor dat vetdruppels in de glasplaat branden.

De voordelen van een keramische kookplaat:
- Goedkoop
- Makkelijk schoon te maken

Halogeen kookplaat

Halogenen kookplaten zijn vrijwel hetzelfde als keramische kookplaten. Halogeen koken komt nog wel vaker voor dan keramisch platen, maar wordt de laatste jaren veel ingeruild voor een inductiesysteem omdat deze veel meer voordelen kent. De plaat warmt op door een lamp die zo warm wordt dat de plaat verwarmt en vervolgens ook de pan. Dit neemt meer tijd in beslag dan gasplaten maar is sneller dan keramisch koken.

De voordelen van een halogeen kookplaat:
- Goedkoop
- Makkelijk schoon te maken

Kroonkeukens helpt u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw keuken. Voor meer informatie kunt u ons bereiken op 0227-76 00 60 of vul het contactformulier in. Daarnaast kunt u ook binnenstappen in onze showroom aan de Wieken 2 in Hippolytushoef.