Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Keukenverbouwing in 1 week!
Koks kiezen Kroonkeukens!
Keukenverbouwing in 1 week!

De juiste kookplaat kiezen

Het uitzoeken van een nieuwe keuken gaat gepaard met het uitzoeken van een nieuwe kookplaat. Dit kan een lastig proces zijn als niet helemaal duidelijk is welke verschillende kookplaten er zijn en welke eigenschappen deze met zich mee brengen. In dit blog vertellen we je graag alles over de verschillende soorten kookplaten zodat jij straks de beste keuze kunt maken.  

 

De verschillende soorten kookplaten:

In principe bestaan er vijf soorten basis kookplaten. Dit zijn: de gaskookplaat, de inductiekookplaat, de elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en tot slot de halogeen kookplaat. Hieronder worden deze nader toegelicht:

  1. De gaskookplaat

Koken op gas is een van de populairste manieren en komt dan ook het meeste voor in de Nederlandse keuken. De naam zegt het al: een gaskookplaat werkt op gas. Hiervoor is een gasaansluiting nodig die bijna in elke keuken wel aanwezig is. Een gaskookplaat is ten eerste makkelijk en gecontroleerd te bedienen en verbruikt relatief weinig energie. Daarnaast zijn alle pannen geschikt voor gebruik op gas en is in vergelijking met de andere soorten minder duur.

  1. De inductiekookplaat

Na gas is ook de inductie een veel voorkomende manier van koken. Voor een inductieplaat is een speciale, elektrische aansluiting nodig vanwege het hoge vermogen dat de kookplaat heeft. Een inductiekookplaat werkt op basis van een magnetisch veld dat reageert op de onderkant van de pan. Alle warmte gaat hierdoor naar de pan toe waardoor er zo goed als geen warmte verloren gaat en er een minimum aan energie wordt verbruikt. Belangrijk is wel om in gedachten te houden dat er geschikte pannen nodig zijn om op een inductiekookplaat te kunnen koken: niet elke pan is hiervoor geschikt.

  1. De elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten worden niet meer veel gebruikt. Bij deze kookplaat wordt een plaat of spiraal verwarmd. Het opwarmen, en ook het afkoelen hiervan, gaat echter relatief langzaam waardoor het (extra) tijd in beslag neemt. Net zoals bij de inductiekookplaat is er een speciale, elektrische aansluiting nodig. Het voordeel wat een elektrische kookplaat echter met zich mee brengt is de aanschafprijs.

  1. De halogeen en keramische kookplaat

Vanwege het feit dat deze twee type kookplaten nauw met elkaar overeen komen worden deze samen behandeld. Het grote verschil is dat deze twee types op basis van verschillende verwarmingselementen worden verwarmd. Beiden bestaan uit een complete, vlakke oppervlakte dat wordt verwarmd. Dit maakt het ook gemakkelijk om de kookplaat te onderhouden en schoon te maken.  

 

Andere aandachtspunten

Uiteraard zijn er ook nog andere zaken waar rekening mee gehouden kan worden bij het uitkiezen van een geschikte kookplaat. Dit is bijvoorbeeld de hoogte van de afzuigkap. Deze wordt namelijk bepaald door het type kookplaat dat wordt uitgekozen. De exacte eisen hiervan staan aangegeven in de documentatie van het type kookplaat. Verder is ook het aantal kookzones een belangrijk onderdeel in het keuzeproces. Dit hangt helemaal af van de persoonlijke voorkeur en van de kookgewoontes. Kroonkeukens helpt en adviseert je graag bij jouw zoektocht naar een geschikte kookplaat.

De juiste kookplaat kiezen